Journalistina itsestäni on tallella verkossa jonkin verran tietoja. Jos olen tehnyt artikkelin, luonnollisesti nimeni on näkyvillä kirjoittajatiedoissa. Koen, että toimittajana minun on altistuttava tämänkaltaiselle julkisuudelle. 

 

Olen myös pop-yhtyeen keulahahmo, joten sen myötä itsestäni on vielä enemmän dataa julkisuudessa. Olen töideni ja harrastusteni puolesta kuitenkin sitoutunut olemaan esillä, eikä se haittaa minua. Tiedostan kuitenkin sen, että on ihmisiä, jotka eivät halua itsestään mitään tietoja näkyville mihinkään.

 

Minusta on tietoa esimerkiksi MTV:n, Santanderin sekä SuomiViihde-lehden sivuilla laulajan ominaisuudessa. Mitään varsinaisia henkilötietoja ei ole nähtävillä.

 

Koska henkilötietoja ei ole nähtävillä, en voi moittia niiden oikeellisuutta. Muutenkaan en ole joutunut verkossa minkäänlaisten oikeusmurhien uhriksi. Olen kuitenkin tietoinen siitä, että kaikki eivät ole niin onnellisessa asemassa. 

 

Jos valittamista kuitenkin löytyisi omien tietojeni kohdalla, olisin ensisijaisesti yhteydessä tietoja julkaisseisiin tahoihin. Mikäli siinä ilmenisi ongelmia ja olisin esimerkiksi jollakin tapaa häiriköinnin kohde, voisin hakea vertaistukea sosiaalisesta mediasta tai olla yhteydessä viranomaisiin tai tietosuoja-asiantuntijoihin. Perustellusti voisin vaatia tietojen poistamista, mutta valitettavasti ei ole takeita siitä, että jotakin netissä jo kertaalleen julkaistua pystyisi kokonaan hävittämään. 

 

Olen paljon miettinyt sitä, kuinka paljon esimerkiksi suuryritykset, niiden edustajat, poliitikot sekä julkisuuden henkilöt kärsivät puutteellisesta tiedosta sosiaalisessa mediassa. Luin juuri tänään artikkelin, jossa Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjä pohti Facebookin käyttöä. Artikkelissa todettiin, että some on hyvä tiedotuskanava, mutta henkilökohtaisia asioita (esim. sukkien tai vessapaperin väri) ei tarvitse avata julkisuuteen.

 

Juttu on kaksipiippuinen. Toisaalta moni pitää varmasti kunnioitettavana sitä, että someen ei laiteta itsestään mitään kovin tarkkoja tietoja, mutta toisaalta henkilökohtaistenkin asioiden avaamisella pääsisi varmaan lähemmäksi fanikuntaa. Jos artisti ei olisi nykypäivänä halukas jakamaan tärkeitä tietoja (esim. yhteystiedot haastattelupyyntöjä varten), voisivat seuraukset olla hankalia uran kannalta. 

 

Nykyaikana visuaalisuus on erittäin tärkeää. Käytettävissä olevat työkalut, kuten esimerkiksi Photoshop, tekevät kuvien käsittelemisestä erittäin helppoa. Monen mielestä tämänkaltaisia työkaluja käytetään liikaa. Muistan esimerkiksi, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistön virallinen muotokuva herätti kohun. Ihmiset kommentoivat, että kuva näyttää selkeästi muokatulta. Herää kysymys, pitääkö arvovaltaisten henkilöiden näyttää aina täydelliseltä vai eikö inhimillisyyttä sallita?

 

On luonnollista, että työkaluja käytetään, koska ne ovat helposti saatavilla ja sitä mukaa standardit nousevat. Sosiaalisen median tietojen ja kuvankäsittelyn kohdalla oleellista onkin mielestäni asianosaisen henkilön oma tahto. Jos laittaisin itseni julkisuuden henkilön saappaisiin, haluaisin, että minulla olisi viimeinen sana esillä olevan materiaalin suhteen.